



Day One - Tuesday 1st November 2022



8.00am		REGISTRATION	
8.30am	5mins	Introduction	Janet Mackay TRC Tourism
8.35am	20mins	Welcome to Country	Jeanymaree Jenkinson (Aunty Jen) Traditional Owner
8.55am	20mins	Welcome to the region and what we offer	John Brown Break O'day Council
9.15am	20mins	Welcome to the conference	Janet Mackay TRC Tourism
9.35am		SETTING THE SCENE	
9.35am	30mins	The Perfect Trail Destination	Glen Jacobs World Trail
10.05am	30mins	World Trails Report 2022: What is happening globally in trails?	Galeo Saintz World Trails Network
10.35am	20mins	Morning tea	
10.55am	30mins	Creating a Journey: Placing track visitors first for first class trail design	Jen Fry Wild Bush Luxury
11.25am	30mins	How to develop a compelling marketing program to attract visitors to your region	Clint Wright Converge Marketing
11.55pm	45mins	FORUM	Glen Jacobs, Galeo Saintz, Jen Fry and Clint Wright
12.40pm	40mins	Lunch	
1.20pm	15mins	A word from our sponsor - Mackay Regional Council	Councillor Justin Englert Mackay Regional Council
1.35pm		SUSTAINABILITY	
1.35pm	30mins	The Big M: Smart Specialisation Strategy and a sustainable funding model for trail maintenance	Nicholas King Destination Gippsland
2.05pm	30mins	Unsanctioned trails - the challenge of balancing community and agency needs	Greg Milne City of Hobart
2.35pm	30mins	Best practice trail asset management for sustainable trails	Craig Meinicke Blue Sky Trails & Trail Vision
3.05pm	40mins	FORUM	Nicholas King, Greg Milne and Craig Meinicke
3.45pm	20 mins	Afternoon tea	
4.05pm		CASE STUDIES	
4.05pm	20mins	The ongoing enhancement of Australia's longest rail trail	Craig Young Somerset Regional Council
4.25pm	20mins	Grampians Peaks Trail – Building a new long-distance trail	Jarred Parsons Parks Victoria
4.45pm	40mins	The rise of trail running globally	Chris Ord TRC Trails
		The key features and benefits of aspirational trail running destinations – Churchill Fellowship findings from the US, Norway, Switzerland, France, Italy, Scotland, and England.	Lincoln Quilliam Trail Ventures
5.25pm	30mins	FORUM	Craig Young, Jarred Parsons, Chris Ord and Lincoln Quilliam

8.00pm/9.00pm

(PANORAMA HOTEL)



Day Two - Wednesday 2nd November 2022

8.00am		DAY INTRODUCTIONS		
8.10am		CASE STUDIES		
8.10am	30 mins	Cultural storytelling and trails	Kylie Ruwhiu-Karawana TRC Tourism	
8.40am	30 mins	Paluma to Wallaman Falls	Thomas Holden Paluma to Wallaman Falls	
9.10am	30 mins	Wukalina Walk Bay of Fires	Gill Parssey & Melissa West Wukalina Walk	
9.40am	35mins	FORUM	Kylie Ruwhiu-Karawana, Thomas Holden, Gill Parssey and Melissa West	
10.15am		Morning tea – grab a quick bite, gather for field trip and instructions (depart 10.30am sharp)		
10.30am		FIELD TRIPS		
		Mountain biking field trip ONE St Helens Trails Network - Flagstaff (Suitable for beginner to intermediate riders)	Facilitated by: Rowan Garth (Break O'Day Council)	
			Jo Larkin (TRC Trails), Donna Graf (TRC Tourism)	
		Mountain biking field trip TWO Ansons Bay to Bay of Fires Trails - Including Derby hub (Suitable for high intermediate to advanced riders)	Facilitated by: Glen Jacobs (World Trail)	
			Lachy Mackay-Wiggins (TRC Trails), Chris Ord (TRC Tourism)	
		Walking field trip ONE Wukalina Walk, Bay of Fires	Facilitated by: Gill Parssey, Melissa West (Wukalina Walk)	
			Janet Mackay (TRC Tourism), Kylie Ruwhiu- Karawana (TRC Tourism)	
		Walking field trip TWO Freycinet National Park	Facilitated by: Allison Anderson (TRC Tourism)	
			Keith Ryan (Tasmania Parks and Wildlife Service),	
			Chris Rose (TRC Tourism)	
4.30pm - 6.30pm		RETURN TO PANORAMA HOTEL AND ST HELENS		
(Depending trip)	g on field	Wednesday evening you are free to do your own thing.		



Day Three - Thursday 3rd November 2022

8.00am		DAY INTRODUCTIONS	
8.10am		PUTTING THE VISITOR IN THE MIDDLE	
8.10am	30mins	The multi day walker market and their needs	Dr Allison Anderson TRC Tourism
8.40am	30mins	Cycle Tourism Insights – Understanding the Market	Janet Purdey NZ Cycle
9.10am	30mins	Putting the visitor first – the lessons learnt from Tasmania	Ashley Rushton Parks Tas
9.40am	30mins	FORUM	Dr Allison Anderson, Janet Purdy and Ashley Rushton
10.10am	20mins	Morning tea	
10.30am		CONCURRENT SESSIONS	

CONCURRENT SESSION ONE (10.30am - 12.30pm)

EACH SPEAKER HAS 20 MINUTES TO DISCUSS THEIR TOPIC AND CONCURRENT SESSIONS WILL CONCLUDE WITH HALF AN HOUR GROUP WORKSHOP/DISCUSSION

PLANNING	MAINTENANCE AND CONSTRUCTION		
Don't Smash the Egg Rod Annear	Best practice in trail auditing and how to plan your maintenance program		
Department of Biodiversity, Conservation and	Chris Halstead		
Attractions WA.	TRC Tourism		
ACTIOCHOUS VVA.	Lachy Mackay-Wiggins		
Estimating Trail Impact Widths and Vegetation	TRC Trails		
Removal	The Trans		
Gerard McHugh	Determining Idealised Descending Berm Dimensions		
World Trail	Hamish McCallum-Smith		
	World Trail		
Navigating the legal environment for trail construction			
Matt Harrington	Pump track best practice		
Yarra Ranges Council	Phil Saxena		
	Velo Solutions		
Show me the way: a guide to effective trail signage and			
maps	Building trails with progression in mind		
Cormac McCarthy	Craig Meinicke		
Manningham City Council	Blue Sky Trails		
12.30pm 50mins Lunch			



CONCURRENT SESSION TWO (1.20pm - 3.20pm)

EACH SPEAKER HAS 20 MINUTES TO DISCUSS THEIR TOPIC AND CONCURRENT SESSIONS WILL CONCLUDE WITH HALF AN HOUR GROUP WORKSHOP/DISCUSSION				HAND:	S ON WORKSHOPS
GOVERNANCE AND FUNDING			TECHNOLOGY		TENANCE AND TRUCTION
Where's the Money? - Operator Levies, Donations, Social Licence and the Tyranny of Size Geoff Gabites Cycle Journeys Mystic Park, Bright, Victoria Kirsten Seeto Alpine Community Plantation kunanyi Mountain Run – community supported trail maintenance model Lincoln Quilliam Trail Ventures		cial Licence and lictoria lin – community	Trail Vision – technical application of the platform Jo Larkin TRC Trails Alan Gould Trail Vision Applications of LiDAR and Photogrammetry technology for trails Chris Hunt HD Surveys (online) Data analytics and insights that can be applied to 'people and places'. Mike Welling WEJUGO It's not the size of your instrument(s), but how you use it(them). Simon Allen CSIRO Innovation in digital platforms Henry Talbot Capra	Maintenance afternoon: A crew leaders guide for a great day on the trails. Brett Pengelley Outdoors Great Southern Chris Halstead TRC Trails This is an outdoor session aimed at hands on trail crew leaders and workers. Numbers will be limited. WORKSHOP TWO Hands on workshop using the Trail Vision platform for trail auditing and maintenance Lachy Mackay-Wiggins TRC Trails Craig Meinicke Blue Sky Trails & Trail Vision This is an outdoor session aimed at hands on trail crew leaders and workers. Numbers	
SESSION T	WO DISCU	SSION (30 mins)			
3.20pm	30mins	Afternoon tea			
3.50pm		FINAL SESSION			
3.50pm	50mins Final insights, conclusions and discussions			Chris Rose TRC Tourism	
4.40pm	10mins Final comments				Janet Mackay TRC Tourism
4.50pm	Head back to your accommodation for a quick freshen up and be ready to board the bus to the Gala Dinner. The Gala Dinner will be held at White Sands Resort (21554 Tasman Hwy, Four Mile Creek. 45mins from St Helens). Dress code: smart casual. We will have a map of various bus pick up locations based on where delegates are staying in St Helens. Pick up times will be between 5.30pm - 5.45pm to be at the Gala Dinner Venue for 6.30pm.				
6.30pm			WHITE SANDS RESORT		

Mountain biking field trip ONE

St Helens Trails Network

Difficulty: suitable for beginner to intermediate riders, but tracks available for advanced riders too

The St Helens MTB Flagstaff Trailhead has been purpose built to allow riders to gather and connect at the large recreational space where tables, chairs and outdoor bean bags are provided. You will also find a café (open weekends) and amenity block here.

The Flagstaff network has been designed to foster skill development and features around 66km of trails from beginner to advanced including; a series of stacked loops, a 27km adventure Trail - *Dreaming Pools*, as well as five descents, a climbing trail and the popular Townlink Trail.

The Townlink Trail connects the Trailhead with the township of St Helens by connecting to the scenic Georges Bay Multi-User Track. Both of these trails are dual purpose, dual direction and suitable for beginners. Descents can be accessed via the Climbing Trail *Garn Up* or via a shuttle to Loila Tier. The rest of the trails all start and end at the Trailhead and the further you head out from the trailhead the more difficult the trails will

This field trip has been designed to provide progression for beginner riders, as well as a challenge for the more advanced.

Mountain biking field trip TWO

Visit Derby trail network – no riding here just discussion

become. You can find information on the trails here.

Ansons Bay to Bay of Fires Trails - 20km of riding – may increase to include top 13km stretch if track is dry enough, this would make the total riding distance 40km

Difficulty: suitable for high intermediate to advanced riders – a good level of physical fitness is required as there are climbs involved on this ride and bikes provided are not e-bikes.

Walking field trip ONE

Wukalina Walk, Bay of Fires Walking Distance: 10km +

The walk starts at larapuna (Eddystone Point lighthouse precinct) on traditional homelands, led on foot by palawa guides to learn about land and sea Country. Guides have lived experience and thousands of generations of Ancestral connection to the knowledge they share and to this place. wukalina Walk will deepen and expand your understanding of and appreciation for palawa culture and palawa strong community in lutruwita.

Walking field trip TWO

Freycinet National Park
Walking Distance: 8km +

Difficulty: Easy

The Freycinet walking field trip takes you to one of Tasmania's most famous viewpoints over what has been voted as one of the best beaches in the world. Leaving St Helens at around 10am, the group will travel south down Tasmania's spectacular East Coast to Freycinet Peninsula, where you will climb to the Wineglass Bay Lookout at the Saddle in the beautiful pink granite Hazards between Mt Amos and Mt Mayson. Guided by the Tasmanian Parks & Wildlife Service (PWS) Capital Projects Manager, you will learn about how the track and lookout design has evolved, and the impact of the new loop track 'second' lookout which has dramatically changed the experience for visitors and helped manage flow of visitors and congestion. Discussion will also explore the construction challenges faced by PWS delivering this at a high profile/high visitation site. After lunch at the summit, the group will walk back to the carpark and along a new shared use track – the first Tas PWS has made in a national park - to Honeymoon Bay, and then from the Visitor Centre to Coles Bay township. Along this walk you will learn about the challenges and learnings worked through in design and building of the track, shared use and visitor management. Heading out of town, we will stop in at the glorious Friendly Beaches free camping area to consider a different type of visitor management, and stop into the famous Lobster Shack in Bicheno where you can purchase your (pre-ordered) dinner if you fancy whilst looking over the gulch and seal colony. There is a short period (approx. 15 minutes) of steep walking to the Saddle, but otherwise the tracks are undulating.

