

Sustainable Sustainable Defense Sustainable Sustainabl

CONFERENCE PROGRAM



#STC2024

trctourism.com/sustainable-trails-conference-2024/



Conference Program

Day One – Tuesday 19th March 2024

From 7:45am	45 mins	Registrations open	
8.30am	10 mins	Introduction to the day	Kylie Ruwhiu- Karawana TRC Tourism
8.40am	10 mins	Welcome to NZ – Mihi Whakatau	Kylie Ruwhiu- Karawana TRC Tourism
8.50am	10 mins	Welcome to the Conference	Janet Mackay TRC Tourism
9.00am	5 mins	Central Otago Mayor Address	Mayor Tim Cadogan <i>Central Otago District Council</i>
9.05am	40 mins	Welcome to the Central Otago region Showcase of Story of Otago Trail Network, its evolution and marketing insights.	Anthony Longman Geoff Marks <i>Central Otago</i> <i>District Council</i> <i>and Tourism</i> Janeen Wood <i>Southern Lakes</i> <i>Trails</i>
9.45am	1 hour	KEYNOTE – The Accidental Traveller	Mark Inglis <i>ONZM</i>
10.45am	30 mins	Morning tea	
11.15am	30 mins	KEYNOTE – Conservation Benefits	Lou Sanson World Commission on Protected Areas
11.45am	30 mins	Setting the Scene on the current walking and cycling market in NZ and Australia	Cristine Angus Angus & Associates
12.15pm	30 mins	Quality trails are not the panacea for branding and marketing mountain bike destinations.	Carl Solomon Destination Marketing Store Scott Ketley SWELL Design
12.45pm	30 mins	MORNING SESSION FORUM	
1.15pm	1 hour	Lunch	

PANEL SESSION ONE: CREATING TRAIL DESTINATIONS				
2.15pm	30 mins	How Tourism North East turned Victoria's High Country into an outdoor active destination.	Bess Nolan-Cook CEO Tourism North East	
2.45pm	20 mins	Creating a vision – the Yunbenun Magnetic Island National Park Trails Project	Jo Peterson and Andy Causebrook <i>Queensland Parks</i> and Wildlife Service	
3.05pm	15 mins	The Proposed Glacier Country Cycle Trail - testing a Great Idea.	Chris Rose TRC Tourism	
3.20pm	20 mins	FORUM - PANEL SESSION ONE		
3.40pm	30 mins	Afternoon tea		
PANEL SESSIO				
4.10pm	30 mins	Accessibility and Inclusivity Wildly Accessible Trails: Bridging Gaps Socially inclusive all abilities trails	Mark Inglis Katie Owen Recreation NZ	
4.40pm	20 mins	Community Led Trail Projects – Keys to their success.	Daniel Le Blanc <i>Development</i> <i>Director</i> <i>Dungog Common</i> <i>Reserve</i>	
5.00pm	30 mins	Growing the Mountain Bike Community Through Marketing and Content	Jono Wade <i>Flow Mountain</i> <i>Bike</i>	
5.30pm	20 mins	FORUM - PANEL SESSION TWO		
5.50pm	10 mins	Wrap up and out for drinks		
6.00pm - 9.00pm		Networking and welcome buffet dinner at Gentle Annies		

Day Two - Wednesday 20th March 2024

8.00am	10 mins	Recap on Day One	Chris Rose TRC Tourism	
PANEL S	PANEL SESSION THREE: BRINGING OUR LANDSCAPES ALIVE			
8.10am	30 mins	 Indigenous Ways result of the conference 2022 working with World Trails Network Framework for Purposeful Engagement Storytelling Workforce Development Indigenous Ways Global Rating System 	Kylie Ruwhiu-Karawana TRC Tourism	
8.40am	25 mins	Digital Storytelling -Storymapp is a creative new way to deliver visitor experiences in parks, trails and urban environments creating sustainable re-generative tourism outcomes	Chris Hay <i>Locales</i>	
9.05am	25 mins	'Solesolevaki' – a concept for the Fiji National Trail Connecting People back to Nature	Ben Semira and Jake Taoi Talanoa Treks	
9.30am	30 mins	FORUM SESSION FROM PANEL SESSION THREE		
10.00am	30 mins	Morning tea – grab a quick bite, and prepare for field trip		
10:30am		REGATHER IN MAIN CONFERENCE ROOM by 10.30am for field trip grouping and instructions		
10:40am–4/5pm		FIELD TRIPS – Buses depart 10.40am		
		Delegates to make own arrangements for dinner		

Day Three - Thursday 21st March 2024

	8.40am	10 mins	Recap on day two including Photo montage of Field trips			
	8.50am	30 mins	The Story of the Tongariro Crossing, iwi partnerships and	Cher Nights		
			visitor management	Department of Conversation NZ		
	9.20am	20 mins	Visitor management models for Australia's great walks	Janet Mackay <i>TRC Tourism</i>		
	9.40am	20 mins	PANEL SESSION			
	10.00am	30 mins	Morning tea			
	10.30am- 12.00pm	CONCU	RRENT SESSIONS (choose which one to attend)			
		STRUCTION AND MAINTENANCE TECHNIQUES AND INNOVATIONS				
	10.30am		ern Trail Landscape – current innovations when it comes to	Craig Stonestreet		
	20mins	new and existing trails		Natural Trails		
	10.50am	10.50am Construction of Lake Dunstan Trail 20mins		Tim Dennis		
	20mins			Southland Co		
	11.10am	Pump Tracks and skills parks		Mike Brown		
	20 mins			Pacifik Bike Parks		
	11.30am	Building T	rails with Progression in mind	Jo Larkin		
	10 mins			TRC Tourism & MTB Bike		
			aussian	Coach		
	11.40am Group discussion 20 mins					
2 – PLANNING AND GOVERNANCE Facilitated by Chris Rose & Debby van der Scheer						
						10.30am
	20mins			World Trail		
	10.50am	Tongariro Crossing governance.		Cher Nights		
	15 mins			DoC		
	11.05am	Innovations in funding trail maintenance:		Terry Davis		
	15 mins	How events can be used to gain funding for trail maintenance		Highland Events NZ		
	11 20					
11.20am Power of strong governance and engagement 10 mins		strong governance and engagement	Lynley Twynam <i>Timber Trail NZ / Mountains</i>			
				to Sea		
	11.30am 30 mins	Group discussion		Nga Ara Tuhono		
	12.00pm	1 hour	Lunch			
	12.00pm	THOUL	Lation			

PANEL SESSION – OPEN DISCUSSION AND PRESENTATION ON TRAIL GRADINGS AND NATIONAL STRATEGIES				
1.00pm	30mins	Regenerative Experience Economy	Dave Hockly	
		Transforming the tourism marketing journey to a tourism management journey: Learnings from Destination Queenstown's transition to regenerative tourism.	DataStory NZ	
1.30pm	20mins	Off-road Cycling Trail Grading in New Zealand.	Simon Noble	
		Findings and Emerging Issues from Grading in Six Territories Nationally in the Presence of Three Different 'Standards'	Envisage NZ	
1:50pm	20mins	PANEL DISCUSSION		
2.10pm	OPEN W	ORKSHOP – Facilitated by Chris Rose		
2.10pm	1 hour	NZ National Trail Strategy AU National Trail Body		
3:10pm	20mins	Workshop findings and outcomes		
3:30pm	30 min	Afternoon Tea		
4.00pm	45mins	WRAP UP FORUM – topics for next year	Facilitated whiteboard session	
4.45pm		Conference ends		
6.30pm		Gala event at the Stoaker Room Cromwell		